Het verhaal van Studio Piro

 

 

foto - Stefaan Beel

Ik ben Wouter Spaens, de bezieler van MAAL JE MEE?. Ik geef les in de Stedelijke Basisschool De Vlieger in Rumbeke. Ondertussen sta ik zo'n 20 jaar in het onderwijs. Ik deed initieel een combinatie van ambulante klassen, daarna een aantal jaar het eerste leerjaar en sinds een tiental jaar sta ik in het vierde leerjaar.

Thuis zwerven drie kinderen, mijn vrouw en Bowie (de hond) rond. Tellen is dus belangrijk voor mij. Zo weet ik dat iedereen nog in de buurt is.

Tellen is ook belangrijk voor de kinderen in mijn klas. Maar eerlijk gezegd: tellen kan ook wat vervelend worden na een tijdje. Telkens opnieuw dezelfde oefeningen herhalen, opnieuw en opnieuw. ‘Drillen!’, zo noemt de meester het wel eens graag. Maar het is nu eenmaal een feit dat herhaling op dit vlak de juiste leermethode is.

Waarom dan niet herhalen op een leuke manier, ‘drillen’ wordt dan misschien ‘willen’?

Toen ik les gaf in het eerste leerjaar werd er meestal gerekend met ondersteuning van mijn gitaar. Alle rekenoefeningen werden herhaald met leuke liedjes, meestal geïmproviseerd op het moment zelf. Altijd wel iets nieuws. De kinderen bleven aandachtig en ondertussen waren we aan het drillen. Leuk voor de kinderen, even leuk voor de meester.

De stap naar het vierde leerjaar. Het wordt hier al iets serieuzer, de leerstof wat moeilijker. De gitaar wordt iets vaker aan de kant geschoven, maar muziek is nooit veraf.

Ook in het vierde leerjaar merkte ik dat nog steeds veel kinderen problemen hadden met hun tafels. Een liedje kan misschien wel helpen, dacht ik. En zo had ik na een tijd voor elke tafel een lied gemaakt: elke tafel een andere stijl. De kinderen mogen daarbij wel wat stijlen muziek leren kennen, vond ik.

Geen klef gedoe, maar muziek zoals ik het ook wel graag hoor.

Corona slaat toe, optreden zit er voor mij even niet meer in (oja, vergeten te vertellen: ik ben verslaafd aan muziek en ben actief in veel muzikale projecten). Het muzikale virus laat me ook niet los en wil verder op weg. Dé kans om even al mijn tijd in De Tafels Van Vermenigvuldiging te stoppen. ‘Laat mij dit nu even allemaal mooi afwerken, nu ik de tijd heb.’

Op dat moment zat ik op een terras bij mijn vriend Dries Dewaele en legde ik hem mijn plan uit. Dries is een vriend met het hart op de juiste plaats, een ongelooflijk grote liefde voor muziek,... kortom, een vriend voor het leven! Hij wou meteen meestappen in dit verhaal. En daar, aan die terrastafel ontstond Studio Piro *. 

Met Studio Piro hebben we 1 groot doel: we maken iets wat de kinderen een grote stap vooruit kan helpen. Maar het moet even leuk zijn voor de volwassenen. Ik trek de studio in en neem die liedjes op zoals ik een ander muziekalbum zou opnemen. Kwaliteit krijgt voorrang. Met veel zin stapten Maaike Cafmeyer en Mathias Sercu mee in dit project. Wat een plezier om met hen samen te werken.

Ondertussen passeerde Dries gretig met een verse lading Piro's*. Ook Mario Goossens (oa.Triggerfinger), Gianni Marzo (oa.Isbells), Minco De Bruin (oa.IDIOTS) en Frans Grapperhaus (oa.The Wallace Collection) passeerden de revue.

Het resultaat mag er zijn. We doopten ons eerste project MAAL JE MEE? en we zijn er verdorie zeer trots op! 

Ik hoop dat jullie er evenveel plezier aan beleven!

 

Wouter & Dries,
Studio Piro

 

* Een Piro is een hemels worstenbroodje, specialiteit uit Anzegem. En Piro’s werden veel gegeten op onze muzikale avonden ten huize Dewaele.